Домашен суджук

Вкусни рецепти
Post Reply
ivo_paunov
Site Admin
Posts: 117
Joined: Thu Dec 03, 2015 10:16 am

Домашен суджук

Post by ivo_paunov »

Необходими продукти:

1.5 килограма телешко месо
2.5 килограма свинско месо
80 грама сол
90 грама червен пипер
10 грама кимион
7 грама черен пипер
4 грама семе от копър
3 грама сминдух
свински черва


Начин на приготвяне:

Започнете като смелите двата вида месо, като предварително сте го изчистили от жилите. След това смесете всички подправки в купичка. Разбъркайте ги добре и поръсете смляното месо с тях.
Омесете добре каймата с ръце, за да сте сигурни, че подправките са се разпределили навсякъде. Сложете сместа в съд, покрийте плътно с фолио и оставете 24 часа да "почине".
Започнете пълненето, като края на всяко парче завързвате много добре, за да не влиза въздух. Готовите суджуци окачете на високо, проветриво и хладно място. Оставете така да поседят за 6-7 дни. Ако желаете да постигнете характерната плоска форма на суджука, валирайте с точилка, след като са изтекли тези 7 дни.
Отново го върнете на мястото му. Общото време за изсъхване на суджука, или бабека, е 24 дни. Валирането като процес повтаряйте през една седмица. Но внимавайте да не разкъсате обвивката.
Ако не можете да се стърпите и искате да опитате произведението си преди да е минало достатъчно време, е добре месото да бъде преработено чрез някакъв вид топлинна обработка.


Вариант 2:
На 1кг. месо -3гр. чубрица, 6 гр. черен пипер, 20 гр. сол, 3 гр. кимион, около 10 гр. захар това е една стара рецепта изпитана във времето...... може и бахар(по желание).
Post Reply

Return to “Рецепти”