Щолен за Коледа и Нова година

Вкусни рецепти
Post Reply
ivo_paunov
Site Admin
Posts: 117
Joined: Thu Dec 03, 2015 10:16 am

Щолен за Коледа и Нова година

Post by ivo_paunov »

Необходими продукти:

150 мл. прясно мляко, ½ кубче мая в случай, че ползвате прясна или 1 пакетче суха от 7 грама, 200 гр краве масло за тестото и 125 грама за обливане след изпичане, 2 бр яйца, 2-3 супени лъжици ром, щипка сол, 2 ванилии за тестото и 2 за пудрата захар, с която се овалва готовия щолен, 100 гр тъмни стафиди, 100 гр.светли стафиди, 50 гр. захаросани портокалови кори, настърганата кора на едър лимон, 50 гр. цели бадеми (може да са белени), 150 гр. кристална захар, 150-200 гр. пудра захар и брашно около 500 гр.

Начин на приготвяне:

Прясното мляко трябва да е хладко в него се разтваря маята заедно с 1 супена лъжица брашно. Оставя се на топличко да шупне. Яйцата се разбиват с кристалната захар на ръка, с тел или вилица. 200 грама краве масло се разтапят и щом се охлади се добавя към яйцата. Добавете алкохола към яйчената смес и шупналата мая. Брашното пресейте и направете кладенче, в него изсипете течността и замесете меко еластично тесто. Към тестото добавете стафидите, портокаловите кори, лимоновата кора и размесете отново да се разпределят равномерно в тестото. Оставете да втаса на топло за около час и половина-два. Оформете го като завиете единия край като руло. Поставете в намаслена кексова форма и изпечете на 170 градуса за един час. Може да проверите дали е готов вашия щолен с шишче. Щом извадите изпеченият щолен го намажете отвсякъде с разтопено краве масло (125 гр. което е допълнително към продуктите) и оваляйте в пудра захар. Разрежете го най-рано поне след един ден. Установила съм, че колкото по-дълго отлежава, става по-вкусен.
Post Reply

Return to “Рецепти”