Сирене и извара по домашна рецепта

Вкусни рецепти
Post Reply
ivo_paunov
Site Admin
Posts: 117
Joined: Thu Dec 03, 2015 10:16 am

Сирене и извара по домашна рецепта

Post by ivo_paunov »

Започваме с едно уточнение- това не е рецепта за Бяло Саламурено сирене!
Това е рецепта за вид сирене, което има специфичен вкус и аромат и се произвежда от истински и натурални продукти в домашни условия.

Необходими продукти:


Става бързо, лесно и продуктите за него не са много.
Ще са ви необходими:
2 литра пълномаслено прясно мляко
400 грама заквасена сметана с масленост не по- малко от 20%
4 яйца
една равна супена лъжица сол /може и по- малко/.

Начин на приготвяне:

Това са необходимите продукти, от които ще приготвите вашето сирене. Сложете в по- голяма тенджера прясното мляко да заври. В това време разбийте в купа сметаната с тел и към нея добавете последователно едно по едно, като непрекъснато разбивате четирите яйца и солта. Сместа трябва да стане еднородна и гладка. Когато млякото започне да ври, към него добавяйте на тънка струйка сметаната с яйцата, като продължавате леко да разбърквате млякото. Това е сместа, от която ще се образува вашето сирене. Продължавайте да бъркате леко, докато тази смес заври. От момента на завирането засечете 7-8 минути, в които ще се образуват гранулите засиренето. Щом времето изтече, отстранете сместа от котлона. Вземете подходящ голям съд, който да може да побере суроватката, която ще се отдели. Върху съда поставете гевгир, който застелете с двойно прегъната голяма марля. Излейте внимателно върху марлята течността с гранулите. Внимавайте да не се изгорите, тъй като сместа е гореща. Свийте краищата на марлята и започнете да ги усуквате към сиренето, за да се пресоват образуваните гранули и вашето сирене да придобие хомогенна и здрава структура.
Когато сте свили докрай и сте оформили на топка сместа, притиснете отгоре без да развивате с нещо по- тежко за половин час, за да се пресова по- добре и да се отдели суроватката.

Извара от суроватката

От отделената суроватка може да приготвите много вкусна извара. Върнете я в тенджерата и я сложете отново на котлона. Добавете към нея една супена лъжица с връх кисело мляко и на върха на една чаена лъжичка лимонена киселина. Оставете сместа да заври добре и отстранете от котлона да се охлажда.
Образувалата се извара оцедете през марля, както оцедихте вашето сирене.
След като са минали тези тридесет минути през които сиренето е стояло притиснато, може да отстраните марлята. Сложете готовото сирене за около един час в хладилника и тогава вече е готово за консумация!

Добър апетит!
Post Reply

Return to “Рецепти”