Скумрия с домати и лук

Вкусни рецепти
Post Reply
ivo_paunov
Site Admin
Posts: 117
Joined: Thu Dec 03, 2015 10:16 am

Скумрия с домати и лук

Post by ivo_paunov »

Необходими продукти:
2 средни по големина скумрии (около 600-700 гр.)
2 големи глави лук
сол
черен пипер на зърна
1 кг. домати (може и от консерва)
1/2 супена лъжица захар
4-5 кисели краставички
1 лимон
30 мл. олио
по желание скилидки чесън и дафинов лист.

Начин на приготвяне:

В случай, че ползвате замразена скумрия, то тя трябва добре да се размрази и изчисти. Задължително отстранете тъмната ципа от коремната кухина, тя вгорчава рибата ако не я премахнете. На пазара вече се предлага и прясна скумрия, може да потърсите.
В тази рецепта съм ползвала прясна и е страхотна. След изчистването и измиването на рибата, следва осоляването и. Оставете за 10-15 минути да постои със солта, след което нарежете на шайби с дебелина около 1.5 см. и поръсете всички шайби с лимоновия сок на лимона. Оставете за 1-2 часа да престои така в хладилник.
Обелете лука, измийте и го нарежете на едри полумесци. Загрейте олиото, добавете щипка сол в него и сложете лукът да се задушава, докато стане прозрачен и добавете захарта.
Разбъркайте и оставете за 1 минута да се овкуси със захарта, след което добавете нарязаните на ситно домати (пресни или от консерва). Оставете сосът да се редуцира наполовина. В тавичката, в ще печете вашата скумрия с домати, нарежете на шайби киселите краставички и добавете десетина зърна черен пипер (ако искате може да сложите дафинов лист и чесън). Изсипете сосът върху тях и подредете шайбите риба. Рибата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете докато сосът остане на мазнина, а рибата се запече добре. Сервирайте вашата скумрия с домати и лук топла.

Да Ви е сладко!
Post Reply

Return to “Рецепти”