Консервиран зелен фасул

Post Reply
ivo_paunov
Site Admin
Posts: 117
Joined: Thu Dec 03, 2015 10:16 am

Консервиран зелен фасул

Post by ivo_paunov »

Рецепта за консервиране на зелен фасул!

Консервиране на зелен фасул за зимата е днешната рецепта. Няма определени килограми за зеленият фасул, колкото имате толкова ще консервирате. Когато ще правите консервиран зелен фасул, е хубаво да знаете, че е добре да е бран възможно най-скоро, да не е дълго време престоял и да е без лико. От години се предлага вече и на нашия пазар такъв сорт зелен фасул. Първо измийте добре шушулките зелен фасул, след което изрежете крайчетата. В случай, че е дълъг го прережете на две или повече части. Така ще е по-удобно да го подредите в бурканите. Подсигурете се с обикновен аспирин, тъй като на всеки буркан се слага по една таблетка за по-голяма сигурност. В подходяща голяма тенджера налейте до половината вода и я оставете да заври. Сложете необходимото количество сол (на 2 литра, 1 супена лъжица). Сложете част от приготвеният зелен фасул и оставете да заври отново водата. Ако фасула е много крехък, варете на повече от 3 минути. За малко по едър зелен фасул времето е 5 минути. Извадете го след определеното време и веднага го поставете в съд със студена вода. Тази процедура се прави за да се прекъсне варенето и да предпазите от разваряване при следващата операция и термична обработка. Охладеният зелен фасул, подредете в буркани, сложете по 1 чаена лъжичка сол, 1 аспирин и долейте със студена чиста вода. Затворете добре и заварете по следният начин: времето което е необходимо за консервиране на зелен фасул е 60 минути. Засича се от момента на завиране на бурканите. В съда, в който ще се варят постелете стара хавлиена или друга кърпа. Налейте достатъчно количество вода да се покрият капачките около 4-5 см над тях (при варенето част от водата се изпарява, а капачките не бива да остават непокрити с вода). Когато е минал час от завирането отстранете съда от огъня или котлона и оставете за 10-15 минути бурканите във водата, след което ги извадете внимателно да не се изгорите и ги подредете върху дъска с капачките надолу докато се охладят напълно. Следва прибиране в килера или мазата.
Post Reply

Return to “Зимнина”