Това е една стара рецепта за домашно направена боза.
Необходими продукти:
8 бурканчета вода ( от старите буркани за лутеница )
1½ ч.чаша захар
1 буркан препечено до златисто брашно
1 суп. лъжица какао
250 гр. кисела боза (купешка боза със захар. Запомнете, че тази с подсладителя не става за мая на вашата домашна боза. Така, че потърсете и си купете малко количество боза със захар. После вече ще си ползвате от вашата домашна боза.)
Начин на приготвяне:
Когато изстине брашното се прибавя 1 суп. лъжица какао. Това се размива с 2 буркана вода и се прибавя към врящата със захарта вода (8-те буркана ). Ври 10 мин. и като изстине се слага 250 гр. кисела боза.
Да Ви е сладко!
Домашна боза
-
- Site Admin
- Posts: 117
- Joined: Thu Dec 03, 2015 10:16 am
Re: Домашна боза
Още една рецепта за домашна боза:
Необходими продукти:
600 грама овесени ядки
100 грама масло
30 грама мая (закваска, боза)
50 грама пшенично брашно
500 грама захар
6-7 литра вода
Начин на приготвяне:
Залейте овесените ядки със студена вода и оставете на стайна температура за 30 минути. Когато набъбнат, отцедете водата, изсипете ги в тава и сложете във фурната, за да изсъхнат и след това стрийте (или смелете), за да се получи брашно. Смесете полученото овесено брашно с пшеничното, добавете горещото масло и 2 чаши вряща вода, разбъркайте. Трябва да се получи тестообразна консистенция. Затворете съда с капак и оставете за 30 минути. След това налейте 2 литра топла преварена вода и изчакайте, докато сместа не се охлади до стайна температура. Тогава вече може да прибавите маята, разтворена във вода и чаша захар. Оставете да престои 2 часа, за да ферментира. Когато това стане, добавете останалата вода (топла, преварена), разбъркайте, прецедете и сложете останалата захар. Оставете на топло място.
Пие се с удоволствие!
Необходими продукти:
600 грама овесени ядки
100 грама масло
30 грама мая (закваска, боза)
50 грама пшенично брашно
500 грама захар
6-7 литра вода
Начин на приготвяне:
Залейте овесените ядки със студена вода и оставете на стайна температура за 30 минути. Когато набъбнат, отцедете водата, изсипете ги в тава и сложете във фурната, за да изсъхнат и след това стрийте (или смелете), за да се получи брашно. Смесете полученото овесено брашно с пшеничното, добавете горещото масло и 2 чаши вряща вода, разбъркайте. Трябва да се получи тестообразна консистенция. Затворете съда с капак и оставете за 30 минути. След това налейте 2 литра топла преварена вода и изчакайте, докато сместа не се охлади до стайна температура. Тогава вече може да прибавите маята, разтворена във вода и чаша захар. Оставете да престои 2 часа, за да ферментира. Когато това стане, добавете останалата вода (топла, преварена), разбъркайте, прецедете и сложете останалата захар. Оставете на топло място.
Пие се с удоволствие!