Домашна боза

Вкусни рецепти
Post Reply
ivo_paunov
Site Admin
Posts: 117
Joined: Thu Dec 03, 2015 10:16 am

Домашна боза

Post by ivo_paunov »

Това е една стара рецепта за домашно направена боза.

Необходими продукти:

8 бурканчета вода ( от старите буркани за лутеница )
1½ ч.чаша захар
1 буркан препечено до златисто брашно
1 суп. лъжица какао
250 гр. кисела боза (купешка боза със захар. Запомнете, че тази с подсладителя не става за мая на вашата домашна боза. Така, че потърсете и си купете малко количество боза със захар. После вече ще си ползвате от вашата домашна боза.)

Начин на приготвяне:

Когато изстине брашното се прибавя 1 суп. лъжица какао. Това се размива с 2 буркана вода и се прибавя към врящата със захарта вода (8-те буркана ). Ври 10 мин. и като изстине се слага 250 гр. кисела боза.

Да Ви е сладко!
ivo_paunov
Site Admin
Posts: 117
Joined: Thu Dec 03, 2015 10:16 am

Re: Домашна боза

Post by ivo_paunov »

Още една рецепта за домашна боза:

Необходими продукти:

600 грама овесени ядки

100 грама масло

30 грама мая (закваска, боза)

50 грама пшенично брашно

500 грама захар

6-7 литра вода

Начин на приготвяне:

Залейте овесените ядки със студена вода и оставете на стайна температура за 30 минути. Когато набъбнат, отцедете водата, изсипете ги в тава и сложете във фурната, за да изсъхнат и след това стрийте (или смелете), за да се получи брашно. Смесете полученото овесено брашно с пшеничното, добавете горещото масло и 2 чаши вряща вода, разбъркайте. Трябва да се получи тестообразна консистенция. Затворете съда с капак и оставете за 30 минути. След това налейте 2 литра топла преварена вода и изчакайте, докато сместа не се охлади до стайна температура. Тогава вече може да прибавите маята, разтворена във вода и чаша захар. Оставете да престои 2 часа, за да ферментира. Когато това стане, добавете останалата вода (топла, преварена), разбъркайте, прецедете и сложете останалата захар. Оставете на топло място.

Пие се с удоволствие!
Post Reply

Return to “Рецепти”