Охлюви в масло

Вкусни рецепти
Post Reply
ivo_paunov
Site Admin
Posts: 117
Joined: Thu Dec 03, 2015 10:16 am

Охлюви в масло

Post by ivo_paunov »

Много от вас ще пропуснат тази храна, но охлювите са една от най-полезните храни, а приготвени с масълце са направо божествени.

Необходими продукти:

Охлюви
Няколко скилидки чесън
Масло
Червен пипер
Сол
Оцет
Брашно


Начин на приготвяне:

След като сте си събрали охлюви е хубаво за ден-два да ги оставите в затворен съд с малки дупки за да дишат. В съда с охлювите слагате и брашно. Това се прави за да може да се прочистят от тревата която са яли. След ден-два се вадят от съда и се измиват хубаво. В подходящ съд завираме вода. След като водата вече е зявряла слагаме охлювите за около 5-6 минути да поврат. Това време е напълно достатъчно. Ако ги варите по дълго започват да стават жилави. След това ги измиваме отново и с вилица ги изваждаме от черупките им. Заедно с ядливата част ( крачето ) излизат и неговите вътрешности, които отделяме и изхвърляме. Отделените и почистени охлюви са лигави и сега е момента да се отървем от тези лиги. За целта ги накисваме в оцет и много сол за около 30-на минути, после изплакваме добре с вода и ако все още са останали лигави повтаряме процедурата още веднъж.
Дотук беше подготовката. Сега взимаме подходящ тиган разтапяме маслото, към него прибавяме ситно нарязаният чесън и запържваме охлювите. Малко преди да ги свалим от котлона слагаме и червеният пипер и ги посоляваме.

А така изглежда крайният резултат.

Да Ви е сладко!
1.jpg
1.jpg (2.53 MiB) Viewed 4978 times
Post Reply

Return to “Рецепти”